Hoe bepaal je of een beleidsoptie positief of negatief bijdraagt aan brede welvaart? Hier kan je een Participatieve Waarde Evaluatie ook voor gebruiken.
In de PWE voor de Vervoerregio Amsterdam kunnen deelnemers een beperkt budget besteden aan verschillende beleidsopties. Moet er voor fietsers een verbinding over het water bij Ilpendam komen? Of kunnen we dat geld beter besteden aan het verbeteren van de doorstroming van het openbaar vervoer in Purmerend?
Voor elke beleidsoptie zien deelnemers wat de effecten zijn op de vijf brede welvaartsdoelen van de Vervoerregio. Moet de Vervoerregio vooral investeren in verkeersveiligheid? Of juist extra inzetten op de toegankelijkheid van het openbaar vervoer?
Op basis van de keuzes van deelnemers kunnen we voor elk project bepalen of het positief of negatief scoort op brede welvaart. We leren ook hoe belangrijk de vijf brede welvaartsdoelen zijn voor inwoners.
De raadpleging staat live tot en met 8 mei 2024 via. Doe hier mee.
Wethouder Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur van de Vervoerregio is benieuwd naar de inzichten die inwoners en reizigers delen:
“Dit participatietraject bestaat niet zomaar uit een vragenlijst, het neemt deelnemers echt mee in de dilemma’s waar we als Vervoerregio voor staan. Deelnemers hebben een budget van 80 miljoen, maar moeten keuzes maken tussen verschillende projecten die bij elkaar opgeteld 300 miljoen euro kosten. Elke keuze moet dus goed afgewogen worden, zowel qua impact op de omgeving als budget. Dit daagt deelnemers uit om over de opgaven van de Vervoerregio na te denken alsof ze zelf bestuurder waren.”
Voor de zomer worden de eerste resultaten verwacht. Deze resultaten zullen door de Vervoerregio Amsterdam worden gebruikt bij het nemen van beslissingen en het maken van beleid. “Ik ben erg benieuwd naar de resultaten”, zegt Marja Ruigrok. “Uiteindelijk is het aan onze regioraad om definitieve beslissingen te nemen over de Vervoerregio, maar het is zeer waardevol als zij daarbij ook de inzichten die uit het participatietraject naar voren komen kunnen meenemen in hun overwegingen.”